Het is inderdaad mijn energie

Het is inderdaad mijn energie

Een aantal van mijn gezinsleden wonen en werken op hetzelfde adres. Dat is belangrijk voor wat komt. Ik hoop dat ook een keer te kunnen doen. Dat is dan weer minder belangrijk.


In 2009 namen we vol trots onze zonnepanelen in gebruik. Ze waren vergeleken met nu nog behoorlijk duur, maar de overheid voorzag een gulle subsidiering en na enig rekenen een paar keer herhaald te hebben (want ik kon aanvankelijk niet geloven dat mijn berekening klopte… waarom doet iedereen dat niet) gingen we er vol voor. Bureel en woning hebben elk een aparte meter dus we konden 2 keer 10 kW peak plaatsen. Dat geeft ons vandaag een opbrengst van zo’n 17 MWh.


In mijn beleving deed ik iedereen een plezier. In elk geval de leverancier van de zonnepanelen (hoewel die vandaag niet meer bestaat) zeker de overheid. Waarom zou die anders zo gul subsidiëren als die er niet beter van werd. Het milieu en dus al mijn medeburgers want ik ben ervan overtuigd dat we op zoek zijn naar een nieuw economisch model waarbij we leven van de opbrengsten van zon en aarde in plaats van de huidige roofbouw en daar wil ik graag mijn steentje toe bijdragen. En uiteraard ook mijn bedrijf. Met de energie en de groenstroomcertificaten die daarmee gepaard gingen. Als ondernemer mag je strikt genomen zelfs geen dingen doen waarbij het financiële plaatje niet klopt.


Met een teruglopend meter werd het probleem van te veel stroom in de zomer en te weinig in de winter (en in het donker) netjes opgelost. En als ik op het einde van het jaar mijn afrekening kreeg van de producent zag ik dat het goed was.


Bewust produceren vraagt om bewust verbruiken. Een water water warmtepomp met een flinke captatie lus in de tuin en een vloerverwarming als laag temperatuurverwarming aan de andere kant maakte het plaatje compleet. We verwarmen met onze 5 kw warmtepomp een ruimte van 200 m2. En dat schijnt dik in orde te zijn.


Ondertussen hebben we het bureel verbouwd, (een goed geïsoleerde houtskeletbouw bovenop de originele gelijkvloers) en verwarmd met lucht lucht warmtepompen en kochten we een plug in hybride om mee rond te rijden. Het grootste deel van onze verplaatsingen zijn kort. De auto wordt dus soms een paar keer per dag opnieuw opgeladen. Dat voel je aan het stopcontact, en uiteraard ook aan de pomp (in -). Er zijn ondertussen een paar flinke verbruikers bijgekomen.


Dat verklaart waarom we vandaag meer verbruiken dan we produceren.


Gelukkig heeft de overheid ondertussen het prosumenten tarief ingevoerd. Eerst een beetje in 2015, dan voluit in 2016 en het gaat in crescendo. Want het tarief voor 2017 ligt nog eens 15 % hoger dan dat van vorig jaar. Gelukkig, want een surplusje van 2000 € per jaar wekt bij mij de juist frustratie op die ik nodig heb om tot positieve actie te komen.


Als ik vandaag mijn factuur bekijk betaal ik haast 5000 € om 800 € elektriciteit te verbruiken. Stroom transporteren moet dus bijzonder complex en duur zijn. Verder beloven ze ons elke winter een black out. Dat moet dus beter kunnen.


Ondertussen is bij mij de ambitie gegroeid om zelf winter en zomer mijn eigen stroom te maken en die ook op te doen. Als ik namelijk mijn stroom en brandstofbudget bij elkaar op tel heb ik zo’n 8000 € om te optimaliseren. Mijn rekenmodelletjes vertellen met dat ik met een 50000 KWh zou kunnen voorzien in mijn volledige energiebehoefte als ik mijn zonnepanelen combineer met een micro WKK en in de winter de productie van stroom en warmte combineer. Gelukkig zit de vloerverwarming al klaar in de vloer van de burelen. 50000 KWh gas komt overeen met zo’n 2000 €. Ik heb dus zo’n 6000 € per jaar om dit te optimaliseren.


De afspraak met de WKK man is gemaakt, ik ben benieuwd maar het ziet er goed uit.


Het gaat erom of we productie en verbruik mooi op elkaar kunnen afgestemd krijgen.


Indien we het plaatje sluitend krijgen zal het gaan over de combinatie van een micro WKK, mijn zonnepanelen, een flinke warm water boiler, wat buizen en kranen, wat elektrische leidingen, wat meet en regelinstrumenten en waarschijnlijk nog een flinke tractiebatterrij als toetje. Daar bovenop nog een elektrische auto. Je moet er wel mee bezig zijn.


Gas is volgens mij de energiedrager van de nabije toekomst. Dat kan bio gas zijn of synthetisch gas en/ of een mengeling ervan. Dus naar duurzaamheid zit dat ook goed. De gas infrastructuur is aanwezig en blijkbaar een stuk eenvoudiger dan die voor stroom. Dat zie je aan je factuur.


Waarom is dit relevant?


Mijn organisatie (en mijn verbruik) is piepklein. Een woning met een gezin van 5 personen + aanhang, een bureel, en twee auto’s. En we slagen er in met de middelen en prijzen van nu zonder grote infrasructuurwerken een oplossing te vinden voor ons energieverbruik die efficiënter is, en ecologische beter in elkaar zit dan die van de markt. Dat doen we door systemen te combineren die bij ons en onze situatie passen. Organisaties groeien omdat ze dan efficiënter worden. Ze stoppen met groeien als hun efficiëntie stijging stopt. Als David het kan opnemen tegen Goliath klopt er iets niet. Als het over energie gaat, gaat het er nu dus om de juiste schaal te bepalen om de problemen optimaal aan te pakken. Is het een building, een straat, een wijk, een gemeente? Spannende tijden.