Leiding geven kan je leren

Leiding geven kan je leren (of niet)

Niemand wordt geboren als pianist. We vinden het heel normaal als iemand lang en gedreven moet oefenen om piano te leren spelen. We vinden het ook heel normaal dat we piano leren spelen van iemand die dat kan. En zo lang we met enthousiasme blijven oefenen, en blijven spelen worden we beter. Dat denk ik toch, want ik kan zelf geen piano spelen.

Maar het lijkt me logisch. Niet spelen, niet oefenen = geen piano leren spelen. Van dat stuk ben ik zeker. Ik heb het geprobeerd, en inderdaad...ik kan het niet.


Wil je pianist worden kan je dat. Je begint te oefenen en na verloop van tijd kan je spelen. Misschien niet goed genoeg om concertpianist te worden, of de koningin Elisabethwedstrijd te winnen. Maar waarschijnlijk wel goed genoeg om je met een paar vrienden in een groepje flink te amuseren.


De vraag is dan alleen nog, hoe goed is goed genoeg. Moet iedereen die piano leert spelen concertpianist worden?


Piano spelen kan je leren. Iemand kan je uitleggen hoe je je vingers en gehoor moet gebruiken. en als je speelt en fouten maakt worden die gecorrigeerd tot je het goed hebt. Piano spelen is belangrijk. Muziek treft mensen en maakt hun leven beter.

Het is terecht dat we er tijd in steken.


Ingenieurs worden blijkbaar wel geboren als leidinggevende. Want ik ben het bijvoorbeeld al jaren en kan me niet herinneren daar ooit een formele opleiding voor gekregen te hebben. Het begint in de kleuterklas, bij de welpen, de rest van de jeugdbeweging, het leger (toen nog) om dan uiteindelijk als ingenieur in een bedrijf terecht te komen en een afdeling of een bedrijf te leiden. Ik ben altijd een beetje groter geweest dan het gemiddelde kindje in de klas en kon het goed uitleggen.

Dat zijn dan blijkbaar interessante eigenschappen voor een leidinggevende.

Ook al zijn er dan ook mensen die het op een andere manier klaarkrijgen.


Jaren leiding geven, zonder uitleg, dikwijls zonder begeleiding. Ik kan me ergens toch wel voorstellen dat ik hier en daar wat fouten heb gemaakt. Vooral omdat ik ondertussen een jaar of 10 bezig ben met het systematiseren van dingen die succesvol zijn gebleken en dingen die je als leidinggevende moet doen om van je groep een team te maken, en om de efficiëntie van je groep zo groot mogelijk te maken.


En er zijn toch wel wat voorwaarden verbonden aan goed leiding geven die echt niet zo evident zijn. Die vragen dat je je basisbehoeften en emoties wat herschikt en die soms wat tegen-intuïtief zijn. Als leidinggevende ben je één van de elementen die van belang zijn om een groep succesvol van de ene verandering naar de andere te loodsen.


Er wordt meer geklaagd over slechte bazen en managers dan over slechte pianisten. Goede leidinggevenden lijken me dan ook even belangrijk voor een fijne wereld als goede pianisten. Ik heb wel het gevoel dat ze veel minder goed worden opgeleid.