Eiken versus zonnebloemen

Eiken versus zonnebloemen

Dit is een verhaal over waarde:


Dit weekend was een lang weekend. En daar hebben we van geprofiteerd. Ik ben met Martine, mijn vrouw, avontuurlijk op reis geweest. Met de Geit, helemaal naar het verre Hasselt gereden en terug.

Dat doe je niet via de autostrade. Hoewel dat met mijn Geit uit 1982 ook avontuurlijk is. Dat doe je met een kaart, en via de binnenwegen.

Onze reis voerde ons via "het domein van de duizendjarige eik"

Die staat in een gehuchtje van Lummen, Mellaar. Absoluut een aanrader. Mooi domein, beetje geschiedenis (het is de mogelijks de oudste gerechtsboom in Belgie) en 1000 jaar oud. Die boom stond er al toen Leif Erikson in Amerika terechtkwam, stond er nog steeds toen Columbus er de boel ging verkennen en staat er nu nog steeds. Je ziet dat hij al het een en ander heeft meegemaakt, maar nog groen in het blad.

Met andere woorden: Hij is indrukwekkend. Kon zo uit "the lord of the rings" gestapt zijn. En wij waren daar alleen.

Op een bordje naast de boom staat dat zijn waarde, hout en cultuur bij elkaar opgeteld geschat is op 68.000 euro. Dat is 68 € per jaar.


Een paar jaar geleden waren we in Londen toen de zonnebloemen van Van Gogh er ook waren. Van Gogh heeft een aantal schilderijen rond dit thema geschilderd. We waren er met de kinderen en vonden dit een unieke gelegenheid om naar een schilderij te gaan kijken waarvan het broertje of zusje in de jaren 80 verkocht was voor 40.000.000 dollar. Ik had ze tot dan nog nooit live gezien.


van-gogh-strip-verhaegen-zonnebloemen-grWe stonden er met een behoorlijk aantal mensen voor aan te schuiven en ik zie mezelf absoluut als een cultuurminnend mens maar dit sloeg tegen.

Het schilderij raakte me niet. Ik kan me voorstellen dat Van Gogh dit geschilderd heeft als creatief behang voor de slaapkamer van een vriend. Gaugin.


Op één of andere manier vertaalt onze hedendaagse economie een unieke boom van 1000 jaar oud in 68.000 €, en een creatieve uiting in vooral veel geel in 40.000.000 dollar. Ik kan het niet, maar ik kan me voorstellen dat er vervalsers zijn die je voor een fractie van dit bedrag op een paar dagen tijd een perfecte kopie bezorgen.

Een perfecte kopie van een 1000 jarige boom zie ik nog niet zo snel gerealiseerd.


Wat moeten we denken van een economisch systeem dat dit voor elkaar krijgt?

Is dit rationeel, of is de onzichtbare hand niet alleen onzichtbaar maar ook stekeblind?